Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Prejšnjič smo pisali o zgodovini razvoja invalidskih vozičkov, danes pa vam predstavljamo še nekaj zanimivosti v zvezi z njihovo uporabo.

V ZDA je več kot 3,3 milijona uporabnikov invalidskih vozičkov, številka pa redno raste predvsem na račun potreb generacije »baby boom«. 1,8 milijona uporabnikov je danes namreč starejših od 65 let.

50% ljudi voziček uporablja občasno ali pa po operaciji.

V Veliki Britaniji je na vozičku skoraj 1,5% prebivalstva, v Franciji manj kot 1%, na nizozemskem pa tudi pod 1%, podobno pa je tudi na Japonskem, v Kanadi in v Avstraliji.

Je pa odstotek višji v državah v razvoju – pri tem igrajo glavno vlogo mine. V Kambodži in Afganistanu se je kar 5-10% moških starih med 15 in 44 let soočilo z amputacijo zaradi eksplozije mine.

Tudi bolezni, ki povzročajo paralize, so v teh revnih državah 5-10x pogostejše.

Je pa odstotek ljudi, ki bi potrebovali voziček, pa ga nimajo, v teh državah precej nižji. Po ocenah le do 15% ljudi, ki bi voziček potrebovalo, do njega tudi pride.

V letu 2018 bo več prometa ustvarjenega z električnimi kot s klasičnimi invalidskimi vozički.

98% avtobusov javnega prometa v ZDA je opremljenih s posebnimi dostopnimi rampami, vsak drugi TAXI v New Yorku pa je dostopen invalidom v vozičku.

Najbolj »vozičkom prijazne« države so Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Velika Britanija in ZDA, med mesti pa Seattle, Portland, Reno, Denver.

Ljubljana je leta 2012 prejela pohvalo za krepitev dostopnosti na nagradnem natečaju Evropske komisije »Access City Award 2012«, leta 2015 pa z bronastim priznanjem.

Obstaja veliko športov na vozičkih, med njimi so jadranje, tenis, košarka, odbojka, ragbi, smučanje, surfanje, padalstvo, sabljanje in drugi

17,4% delovne populacije na vozičkih ima službo, 11,2% uporabnikov vozičkov je diplomiralo ( v primerjavi z 21,6% celotne populacije).

V Sloveniji je med zaposlenimi 4% invalidov.

Pri nas si lahko preko ZZZS Naročilnice za medicinski pripomoček izposodite standardni voziček modernega izgleda. Izbirate lahko med različnimi širinami vozička. Voziček je zelo trden in vzdržljiv ter preprost za uporabo. https://www.bauerfeind.si/kategorija-izdelka/izposoja/standardni-vozicki-izposoja/

 

Viri:
http://www.ibisworld.com/industry/wheelchair-manufacturing.html
http://dsc.ucsf.edu/publication.php
http://www.newdisability.com/wheelchairstatistics.htm
http://www.friendshipcircle.org/blog/2012/06/06/32-vacation-destinations-for-individuals-with-disabilities-or-special-needs/
http://www.theguardian.com/travel/2012/aug/24/accessible-holidays-disabled-people
http://en.wikipedia.org/wiki/Wheelchair
http://www.christopherreeve.org/site/c.mtKZKgMWKwG/b.6150343/k.F282/Top_20_Most_Livable_US_Cities_for_Wheelchair_Users.htm
https://www.census.gov/newsroom/releases/archives/facts_for_features_special_editions/cb10-ff13.html
http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/4916
http://www.doctorsreview.com/history/feb07-history_medicine/
http://www.disabled-world.com/disability/statistics/mobility-stats.php
https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/osebe-z-oviranostmi/