Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Delo od doma: kako ohraniti kondicijo?
Novi koronavirus je trenutno prisilil številne zaposlene, da delajo od doma. Poleg tega se s ciljem, da bi bilo tveganje za okužbo čim manjše, zapira vse več telovadnic in športnih klubov. Posledica tega je, da marsikomu od nas primanjkuje običajne ravni vsakodnevnih dejavnosti. V tem članku boste našli preproste nasvete, kako trenirati doma in ostati zdravi.

Delo od doma je sprva videti kot blagoslov, a ima tudi številne slabosti. Pomemben vidik je, da pogrešamo veliko vadbe, če komaj zapuščamo hišo. Potovanja v službo in vseh tistih majhnih razdalj, ki jih vsak dan prehodimo v pisarni – na primer do sejne sobe, fotokopirnega stroja, kotička za kavo ali kavarne – ni mogoče enostavno reproducirati doma. Če k temu prištejemo še vprašanj o ergonomiji, saj ima malokdo doma delovno postajo, ki ustreza vsem zahtevam za zdravo, dinamično sedenje. Če tudi v prostem času pogrešate vadbo, je lahko precej nevarno.
Ne samo, da naša produktivnost trpi zaradi nenehnega pomanjkanja gibanja pri delu od doma, ker se hitro utrudimo in se ne moremo dobro zbrati, ampak nam manjka tudi pomemben izhod za lajšanje stresa. Resne bolezni, kot so debelost, bolečine v hrbtu in bolezni srca in ožilja, so lahko dolgoročne posledice. In česar v luči COVID-19 prav tako nikakor ne smemo prezreti, je potencialna oslabitev imunskega sistema. Zato je toliko bolj pomembno, da v vsakdanji delovni dan vključite čim več dejavnosti, ko delate od doma. Dobro je razviti rutino, s katero boste prihranili čas, na primer, če ne potujete v službo, za večjo telesno aktivnost. Če si želite oddahniti, pojdite ven na sprehod ali spremenite stanovanje v telovadnico.

Preprosti koraki za vadbo doma:
veliko vaj lahko izvajate brez opreme za delo na moči, vzdržljivosti, koordinaciji ali prilagodljivosti. Z lastno telesno težo lahko izvedete veliko gibov, ki so zabavni in imajo pozitiven učinek. Za dodatno udobje poskrbi joga ali preproga. Tisti, ki ste bolj ustvarjalni, lahko verjetno najdete tudi načine, kako pohištvo uporabiti za izboljšanje domače vadbe.
To vam bo dalo več raznolikosti. Ob lepem vremenu lahko uporabite balkon, teraso ali vrt, da si boste zagotovili dovolj svežega zraka.
Na internetu lahko najdete veliko navdiha za vaje – odvisno je le od tega, kako bi radi strukturirali vadbo. Obstajajo tudi različni brezplačni spletni programi za fitnes in aplikacije. Za vas smo zbrali pet vaj, da se lahko takoj lotite. Uživajte!

 

1. Skok v globokem počepu
Globok počep s skokom deluje na vse mišice nog, pa tudi na trebuh, hrbet in medenično dno.

za ogled vaje kliknite tukaj

 

2. Izpadni korak
Aktivira sprednje stegno in stegenske mišice ter izboljša koordinacijo in ravnotežje.

za ogled vaje kliknite tukaj

 

3. Supermen
Supermen hkrati izboljša mišično moč in koordinacijo.

za ogled vaje kliknite tukaj

 

4. Stranski “plank”
Stranski “plank” krepi vse mišice trupa in zunanjo stran noge.

za ogled vaje kliknite tukaj

 

5. Most
Most je dobra vaja za stabilizacijo medenice.

za ogled vaje kliknite tukaj

 

Ko izvajate teh pet vaj upoštevajte naslednje:
• Nehajte s treningom, če se počutite slabo ali vas boli.
• Ne izvajajte treninga, če imate razdraženo ali oteklo rano.
• Natančno upoštevajte navodila svojega trenerja v zvezi z izvedbo in trajanjem
vaje.
• Pojdite na miren kraj za vadbo, da se boste lahko popolnoma osredotočili na vaje.
• Ne vadite takoj po podaljšani fazi počitka (npr. po spanju).
• Če uporabljate izdelke Bauerfeind (opornico), jih med vadbo nosite in se prepričajte
da se pravilno prilega.