Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Če želite narediti nekaj dobrega za vaše noge, kar bo dopolnilo primerno kompresijsko terapijo, potem morate redno izvajati nekaj vaj, ki krepijo delovanje žil.

VAJE

 

 

Vaja 1

Da se ogrejete, korakajte na mestu. Kolena sunkovito dvigujte, roke pa mirno premikajte ob telesu.


 

 

 

Vaja 2

Dvignite eno nogo. Z njo po zraku rišite osmice. Vajo ponovite 5-krat do 10-krat z vsako nogo.


 

 

 

 

Vaja 3

Položite predse na tla debelo knjigo. Stojte na njej samo na prstih in se raztegnite. Nato se s petama dotaknite tal 15-krat.


 

 

 

Vaja 4

Lezite na hrbet. Roke naj počivajo ob telesu z dlanmi na tleh. Z nogami delajte po zraku kroge, kot da bi vozili kolo. Vajo delajte približno 30 sekund.


 

 

 

Vaja 5

Usedite se na stol. Pod noge si položite žogico (velikost teniške žogice). S podplati kotalite žogico po tleh v smeri urinega kazalca. Vajo delajte približno 30 sekund.


 

 

 

 

Vaja 6

Usedite se na stol. Pred noge si položite rolo papirnatih brisač ali steklenico. Nato z nogo premikajte predmet po tleh, začnite pri prstih pa vse do pete in spet nazaj. Vajo ponovite 15-krat.


 

 

 

Vaja 7

Lezite na hrbet. Dvignite nogo. S pomočjo traku, ki ga držite z obema rokama, pokrčite nogo proti telesu in jo zatem ponovno stegnite. Vajo ponovite 15-krat.


 

 

 

Vaja 8

Lezite na hrbet. Noge položite na blazino ali rolo papirnatih brisač. Nato izmenjaje iztegnjene prste potegnite k sebi 15-krat.


 

 

 

Vaja 9

Stopite na prste 15-krat. Vsakič se počasi vrnite nazaj v stoječ položaj.


 

 

 

Vaja 10

Usedite se na stol. Uprite se na pete. Nato izmenjaje dvigujte iztegnjene prste k sebi. Vajo z vsako nogo ponovite 15-krat.