Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ljudje mislimo, da precej dobro poznamo svoja telesa. Jasno nam je, kako kaj deluje, in kaj vse se čez dan in noč dogaja. V resnici pa je človeški organizem tako kompleksna zadeva, da večkrat zmede tudi najbolj kvalificirane strokovnjake – zdravnike in znanstvenike. Zato si poglejte 19 zares zanimivih dejstev, ki smo jih izbrali (seveda jih je še veliko veliko več) – koliko ste jih že poznali?

1 & 2: Edini razlog, da želodčna kislina ne prežre človeškega telesa, je to, da se trebušne celice obnavljajo hitreje, kot se uničujejo. Je pa ta kislina sicer tako močna, da bi lahko raztopila tudi britvice.

3: Da bi lahko okusili, kaj je v ustih, morajo biti ta sposobna to stvar raztopiti. Poskusite najprej osušiti svoje jezik, potem pa dajte v usta svojo najljubšo sladico…

4 & 5: Da je telo 75% iz vode, že veste; pa ste vedeli, da hkrati voda predstavlja kar 80% možganov? Ti pa porabijo kar 20% kisika in kalorij v telesu.

6 & 7: Identični dvojčki imajo enak vonj, sicer pa ima čisto vsak človek na svetu svoj vonj. Tega se verjetno bolj zavedajo ženske, ki se že rodijo z boljšim vonjem od moških in tako ostane skozi celotno življenje.

8 & 9: Višji inteligentni kvocient je povezan s pogostejšim sanjanjem. Temperatura sobe pa je povezana z nočnimi morami. Hladneje kot je, bolj verjetno nas bo tlačila mora.

10: Ponoči smo približno 1 cm nižji kot čez dan – razlog je v tem, da se kosti čez dan stisnejo.

11 & 12: Ženske dvakrat pogosteje mežikajo kot moški, tem pa se dvakrat pogosteje kolca.

13: V času enega življenja proizvedemo dovolj sline, da bi napolnili dva plavalna bazena.

14: Če se preveč najemo, slabše slišimo.

15: Povprečna življenjska doba posameznega človeškega lasu je 3-7 let.

16: Čeprav se nam včasih zdi krhko, je človeško telo sposobno preživeti brez želodca in vranice, s 75% jeter, 80% prebavil, eno ledvico, polovico pljuč …

17: Zobje začnejo rasti že 6 mesecev pred rojstvom; noht na sredincu pa raste hitreje od ostalih prstov.

18 &19: Najmočnejša mišica je jezik, mišice na splošno pa so trikrat bolj učinkovite od maščobe pri kurjenju kalorij.