Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stres vsakdana in preobremenjenost v službi vodita do neenakomerne obremenitve in premajhnega gibanja. Preprosto težko ohranjamo neko pravo ravnotežje. Joga je tista, ki lahko močno pomaga pri obvladanju sodobnega načina življenja. Z jogo večkrat označimo kakršenkoli trud v smeri duhovne prakse. V tem smislu bi se lahko vsaka duhovna praksa, ne glede na religijo, štela pod jogo.

Sama beseda »joga« sicer izhaja iz sanskrtskega izraza »yui«, ki pomeni združiti oziroma povezati. Osnovni namen joge je prav harmonizacija telesa, duše in psihe. S pomočjo joge se združujejo oziroma povezujejo energije. Veja joga filozofije, ki se ukvarja s prakso, se imenuje Hatha-yoga. Se pravi, kdor izvaja vaje joge, prakticira Hatha-jogo. Namen osnovnih tehnik telesnega gibanja oziroma asan je ohranjanje zdravja organizma in spajanje telesa, uma in diha v eno celoto.

Da bi se začeli ukvarjati z jogo, ni potrebno nobeno predznanje, tudi ne fizična kondicija in podobno; potrebujemo le dobro voljo. Prav tako nam ni treba obiskovati skupinskih treningov, ampak je dovolj le pol ure na dan. Nabavite si udobno oblačilo, brez naramnic, kapuce, znebite se nakita in poskrbite tudi za udobno podlogo, ki je zelo pomembna pri vajah. Priporočljivo je, da dve do tri ure pred vajami ne pijete alkohola in si ne privoščite obilnega obroka. Izklopite in prižgite YouTube. Priporočamo 30 dni vadbe – Yoga with Adriane. Vsak dan je na vrsti nov trening, ki traja pod 20 do 35 minut.

[youtube v=”oBu-pQG6sTY”]