Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 RAZLOGOV ZA MAŠČOBNI OBROČ OKROG TREBUHA

Od pomanjkanja spanja do genetskih dejavnikov – obstaja cela kopica razlogov, da se nam nikakor ne uspe znebiti tistega nadležnega „šlaufa“ okrog trebuha. Kot vemo, pa je pomembno, da je maščobe okrog pasu čim manj. Ne samo, da smo brez videti bolje; ne smemo pozabiti, da je višek maščobe, še posebej tiste, ki obdaja organe, povezan z boleznimi srca, diabetesom tip 2 in nekaterimi vrstami raka.

1. Menopavza
V menopavzi se upočasni nastajanje hormonov progesterona in estrogena in pada nivo testosterona, le da počasneje. Te spremembe pri ženskah povzročajo nastajanje trebušne maščobe. S starostjo se spreminja način, kako naše telo pridobiva in izgublja kilograme. Pri obeh spolih je tako, da skozi leta pada število kalorij, ki jih telo potrebuje, da bi normalno funkcioniralo. Ženske pa se morajo ob tem soočati še z menopavzo.

2. Preveč predelane hrane in slabih maščob
Telo se ne odziva na vse maščobe na enak način. Naravne živila kot so sadje, zelenjava, žitarice, so bogata z antioksidanti, ki vsebujejo protivnetne sestavine in lahko preprečujejo nabiranje mastnega tkiva na trebuhu. Maščobne blazinice so namreč povezane z vnetnim procesom, preveč predelana hrana pa ovira sposobnost telesa, da topi maščobo na trebuhu.

3. Stres
Višji nivoji kortizola – več visceralnega maščobnega tkiva. Služba, položnice, otroci itd., izvorov stresa je veliko, zaradi njih pa se tolažimo s hrano, a na nezmožnost hujšanja vpliva tudi kortizol, stresni hormon, ki lahko vpliva na povečano ustvarjanje maščob v našem organizmu.

4. Premalo spanja
Raziskava, ki je trajala skoraj 16 let in v kateri je sodelovalo skoraj 70.000 žensk, je pokazala, da imajo ženske, ki na dan spijo pet ali manj ur na dan, 30 odstotkov več „možnosti“, da se bodo zredile kot tiste, ki spijo priporočenih osem ur. Če spite manj kot 6 ur na dan, je tukaj preprost nasvet, kako zmanjšati maščobne obloge na trebuhu: več spite.

5. Izvajate napačno vadbo
Vsakodnevne kardio vaje so odlične za vaše srce in kondicijo, a za postavo ne naredijo kaj dosti. Treningi moči povečajo našo mišično maso, to pa pospeši izgorevanje maščob, pojasnjuje dietetičarka Kate Patton. Ona priporoča 250 minut vadbe nižje intenzivnosti ali 125 minut visoke intenzivnosti na teden. Če izvajate trebušnjake – prenehajte. Sami trebušnjaki vam ne bodo prav nič koristili. Namesto tega raje izvajajte funkcionalne vaje, ki hkrati delujejo na hrbtne in trebušne mišice, medenico in ostale dele telesa.